Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Kabak Çekirdeği Yetiştiriciliği

Kabak Çekirdeği Yetiştiriciliği

Kabak Çekirdeği Yetiştiriciliği, Kabak çekirdeği, ülkemiz tarımsal faaliyetleri açısından önemli bir ekonomik değerdir. Kabak çekirdeğinin elde edilmesi mevsimsel koşullar ve pazar koşullarına göre değişiklik gösterir. Genel olarak ülkemiz de yetiştirilen kabak çekirdeği, iyi yetişebilmesi için hava sıcaklığının yeterli seviyede olması gerekir. Kabak çekirdeği daha çok yazlık kabaktan elde edilir. Ayrıca kabak, yemeklik, kurutmalık ve hayvan yemi olarak değerlendirilir. Ülkemizde yıllık kabak çekirdeği üretimi yaklaşık 30-35 bin ton civarındadır. Bu üretimin üçte biri İç Anadolu bölgesinde üretilmektedir. Kabak çekirdeği genel olarak çerez olarak değerlendirilir. İçeriğinde bulunan zengin vitamin ve mineral, insan bedeninin ihtiyacı olan yüksek besin kaynaklarını oluşturur.

Kabak çekirdeği üretim aşamaları nelerdir?


Çekirdek üretimi için öncelikle kabak tohumu seçimine özen gösterilmelidir. Kabak çekirdeği; türlerine göre bronz, kahverengi, açık kırmızı, sarı, gri, beyaz ve beyaz gri renklerde olup, yuvarlak yassı, oval yassı ve uç kısmına doğru sivri görüntülü ve ince kabukludur. Kabak çekirdeğinin yüz adedi yaklaşık 20-40 gr ağırlığında gelmektedir.

Ekilecek tohum, ekildiğinde yüzde 90 oranında temiz ve çimlenmeye uygun kalitede olmalıdır. Ekilecek kabak çekirdeği tohumları bozulmuş, küflenmiş olmamalı. Normal koşullarda kabak çekirdeğinin uygun saklama koşullarında 3-7 yıl arasında dayanabildiği varsayılarak ekilecek kabak tohumu hazırlanmalıdır.

Kabak çekirdeği elde etmek için en iyi iklim koşulları nelerdir?


Ekilecek tohumun, çimlenmesi için hava sıcaklığının 10 derecenin üzerinde olması gerekir. Kabak ışığı seven bir sebzedir. Soğuk hava kabağın sevmediği hava durumudur. Ekilen ürün soğuk alması ile karşılaşabilir. Kabak yetişkinlik döneminde sıcağı sever. Hava sıcaklığına bağlı olarak özellikle nem olmayan bölgeler de toprak az nemli kalacak şekilde sulanmalıdır.

Kabak çekirdeği ekilecek toprak seçimi


Kabak, kireçli, killi ve ağır topraklar hariç neredeyse geri kalan bütün topraklar da yetişir. Toprağa tohum çekilmeden önce Sünni ve hayvansal gübre kullanılarak mineral yönünden zengin bir hale getirilmelidir. Kabak ekilecek toprak kabak ekmek için yılda bir defa kullanılır. Kabak hasadı yaptıktan sonra başka ürünler ekmek için kullanılabilir. Ekilecek toprak sürüm işlemlerinden sonra ekim işlemine geçilir. Toprak pH dengesi 6 - 7 (Asitikliğe yakın) olmalıdır.

Kabak çekirdeği gübreleme, ekim ve hasat işlemleri

Kabak tohumunun kök kısmının gelişmesi ve tohumun rahat çimlenmesi için tarlanın iyi hazırlanmış olması gereklidir. Tarla sonbahardan sürülerek kış boyunca üzerinden yağışların geçmesi beklenir. Kış bitiminde bir dekar tarlaya bir traktör römorku yanmış hayvan gübresi atılarak, toprağın yumuşaması, havalanması ve rutubet miktarının artması sağlanır. Toprağın gübreden dolayı ısınarak bitkinin daha iyi çıkması sağlanır.

Tohum ekimi ile veya hemen öncesinde dekar başına 7-8 kg. Amonyum Sülfat, 25-35 kg. Aralığında da (Toprağın durumuna göre) Potasyum Nitrat gübresi atılmalıdır. Potasyum ve Fosfor içerikli gübreler ekim yapılmadan önce verilmeli, Azot içerikli gübreler ise ekim işleminden sonra parça parça verilmelidir.

Hava sıcaklığının 15-20 derece olduğu Nisan mayıs aylarında mibzer ile ekim işlemi yapılabilir. Bu işlem de sıra üzeri ekim yapılacağından 50 cm'de bir 4 cm derinliğe bırakılmalıdır. Elle ekim yönteminde ise her ocağa 3-4 tane tohum atılır. Tohumlar iki hafta içinde topraktan çıkar. Kabak 3 yaprak olduğunda yabancı otlardan temizlemek için çapalama işlemi yapılır. Yabani otlardan arındırılır. İlk çapadan 3 hafta sonra yine çapa yapılır. Toprak kurudukça sulama işlemi yapılır. Bitki kabak vermeye başladıktan sonra sonbahara kadar büyümesi sağlanır.

Büyüyen kabaklar sonbaharda toplanır. Bir hafta bekletilir. Kabak hasat makinelerinde çekirdekleri kabak etinden ayrılır. Çekirdekler iki hafta kurumaya bırakılır. Daha sonra çuvallara doldurularak ekonomik değer kazanır.
Son Güncelleme : 19.01.2024 05:10:23
Kabak Çekirdeği Yetiştiriciliği ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Kabak Çekirdeği Yetiştiriciliği Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Kabak Çekirdeği Yetiştiriciliği"
ekim yapılan yerde hava sıcaklıgı en fazla kaç derece olmalı
Murat Karakaya . 30.11.2017
CEVAP YAZ
Kiraz Çekirdeği Yutmak
Kiraz Çekirdeği Yutmak
Kiraz çekirdeği yutmak; Kiraz hiç şüphesiz çoğu insanın severek yediği bir meyvedir. Kirazı yiyoruz fakat tabakta kalan çekirdekleri de hiç şüphesiz çöpe gidiyordur. Size şimdi ülkemizde genç bir girişimcinin meyve suyu fabrikalarından kiraz çekirdek...
Çiğ Kabak Çekirdeği
Çiğ Kabak Çekirdeği
Çiğ kabak çekirdeği, Balkabağının içerisinden çıkarılan çekirdeklerin kurutulması ile elde edilen bir tür yemiştir. Kendine özgü bir tadı olan kabak çekirdeği genellikle çerez olarak televizyon karşısında tüketilmektedir. Ev içerisinde ya da dışarıda...
Ayva Çekirdeği Jeli
Ayva Çekirdeği Jeli
Ayva Çekirdeği Jeli, Ayva çekirdeği bir miktar suya katıldığında suyu jel kıvamına getirir. Bunun sebebi de çekirdeğin içerdiğin suda kendini bırakan antioksidan yapılardır. Bir su bardağı suya 15-20 tane çekirdek atıp 1 gün bekletilerek jel elde edi...
Çekirdeğin Görevleri
Çekirdeğin Görevleri
Çekirdeğin görevleri; çekirdek hücrenin yaşamsal faaliyetlerini yöneten bir mekanizmadır. Çekirdeğin asıl görevi hücreyi yönetmek ve kalıtım bilgisini taşıyarak hücre bölünmesini sağlamaktır. Bunun yanı sıra çekirdeğin görevlerinden biri de genlerdek...
Hurma Çekirdeğinin Faydaları
Hurma Çekirdeğinin Faydaları
Hurma çekirdeğinin faydaları, Hurma çekirdeği yapısı sert olan bir meyvedir. Çekirdeğin hacmi hurmanın büyüklüğüne göre değişkendir. Çekirdek kıtmir denen bir zar ile kaplı, ortasında uzunlamasına bir yarık şekli vardır, adı da uhduttur. Çekirdeğin o...
Elma Çekirdeği Çimlendirme
Elma Çekirdeği Çimlendirme
Elma Çekirdeği Çimlendirme, Fide yetiştiricilerinin birçok meyve fidelerini çekirdekten yetiştirdikleri bilinir. Bu yöntem özellikle dalından çoğaltılamayan genel meyve ağaçları için kullanılır. Örneğin; elma, erik, kayısı, portakal, limon, şeftali v...
Hurma Çekirdeği Nasıl Dikilir
Hurma Çekirdeği Nasıl Dikilir
Hurma çekirdeği nasıl dikilir, çekirdekleri ılık su içerisine bırakarak 24- 48 saat arası beklenmelidir. Çekirdeklerin çimlenmesi için bir plastik kabın içerisine, torf ve hurma çekirdeklerini bir arada koyun ve kapağını kapatın. Bu yapacağınız işlem...
Çekirdeği Olmayan Hücreler
Çekirdeği Olmayan Hücreler
Çekirdeği Olmayan Hücreler: Çekirdeği olmayan hücrelere prokaryot hücre adı verilmektedir. Prokaryot hücre gelişmemiştir. Bakteriler, mikoplazmalar, riketsiyalar, aktinomisetler ve mavi yeşil algler çekirdeği olmayan hücreler arasında yer almaktadır....
Çekirdek Yükü
Çekirdek Yükü
Çekirdek yükü, elementlerin tüm özelliğini gösteren ve en küçük parçası oluşturan atomun yapısında bulunur. Çekirdek hacim olarak küçük olsa da atomun bütün ağırlığı çekirdekten oluşur. Atom çekirdeği ilk olarak 1911 yılında yapılan araştırmalarda ke...
Kayısı Çekirdeği Kremi
Kayısı Çekirdeği Kremi
Kayısı Çekirdeği Kremi, faydaları çoktur. Kadınların güzellikleri için gerekli olan ve makul fiyatlı bir ürün olmasına rağmen faydası da oldukça fazladır. Özellikle yüzdeki kırışıklıklar, göz altı morluklarından şikâyetçi ve huzursuz olanlar ve kuru ...
Kabak Çekirdeği Nasıl Kavrulur
Kabak Çekirdeği Nasıl Kavrulur
Kabak çekirdeği nasıl kavrulur, kabak çekirdeği besin değeri çok yüksek olan ve bal kabağının içindeki çekirdeklerle yapılan bir çerez türüdür. Bal kabağının her ne kadar tatlısı daha meşhur olsa da ülkemizde çekirdeğinin faydalarını bilmeyen insanla...
Üzüm Çekirdeği Tozu
Üzüm Çekirdeği Tozu
Üzüm Çekirdeği Tozu, Üzüm çekirdeği tozu, denince ilk aklımıza gelen üzümün çekirdeğinin ne kadar faydalı, hemen hemen her derde deva olduğudur. Geçmiş zamanlar da üzümün çekirdeksizi makbuldü, şarap, rakı ve meyve suyu üreticileri için iş daha zordu...

 

Kiraz Çekirdeği Yutmak
Çiğ Kabak Çekirdeği
Ayva Çekirdeği Jeli
Çekirdeğin Görevleri
Hurma Çekirdeğinin Faydaları
Elma Çekirdeği Çimlendirme
Kabak Çekirdeği Yetiştiriciliği
Hurma Çekirdeği Nasıl Dikilir
Çekirdeği Olmayan Hücreler
Çekirdek Yükü
Kayısı Çekirdeği Kremi
Kabak Çekirdeği Nasıl Kavrulur
Üzüm Çekirdeği Tozu
Kabak Çekirdeği Kilo Yaparmı
Vişne Çekirdeği
Avokado Çekirdeği
Keçiboynuzu Çekirdeği
Elma Çekirdeğinin Faydaları
İncir Çekirdeği Yağının Faydaları
Üzüm Çekirdeği Tozu Faydaları
Çekirdek Zarı
Kayısı Çekirdeği Yağı Nasıl Kullanılır
Limon Çekirdeği Çimlendirme
Çekirdek
Çekirdeğin Yapısı
Zeytin Çekirdeğinin Zararları
Üzüm Çekirdeği Yağının Cilde Faydaları
Zeytin Çekirdeği Zayıflatırmı
Nar Çekirdeği Yağının Cilde Faydaları
Çekirdek Kaç Kalori?
Popüler İçerik
Kabak Çekirdeği Kilo Yaparmı
Kabak Çekirdeği Kilo Yaparmı
kabak çekirdeğin kilo yapar mı, kabak çekirdeği, kabak çekirdeği çerezlik kabak olarak yetiştirilir. Zengin torak, zengin coğrafya ya sahip ülkemizde ...
Vişne Çekirdeği
Vişne Çekirdeği
Vişne çekirdeği, Vişne ekşi kiraz olarak bilinir. gülgiller familyasında kiraza benzeyen ve tadı kira tadından daha ekşi olan bir meyvedir. Vişnenin s...
Avokado Çekirdeği
Avokado Çekirdeği
Avokado çekirdeği, lezzetli besleyici bir meyvedir. Sağlığınız için çok faydalıdır. Ancak avokadonun genelde çöpe atılan çekirdeği yenilebiliyor çünkü...
Keçiboynuzu Çekirdeği
Keçiboynuzu Çekirdeği
Keçiboynuzu Çekirdeği: Dünya üzerinde yetişen tüm bitki çiçekleri arasında çekirdeği en sert olan çekirdeklerden bir tanesi de keçiboynuzu çekirdeği...
Elma Çekirdeğinin Faydaları
Elma Çekirdeğinin Faydaları
Elma Çekirdeğinin Faydaları, elma, içerisinde bol miktarda vitamin bulunduran ve meyveler arasında çokça tercih edilen bir meyvedir. Çok yararlı ve fa...
İncir Çekirdeği Yağının Faydaları
İncir Çekirdeği Yağının Faydaları
İncir çekirdeği yağının faydaları, Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olmasından dolayı, tüketilmesi sağlık açısından oldukça önemlidir. İnc...
Üzüm Çekirdeği Tozu Faydaları
Üzüm Çekirdeği Tozu Faydaları
Üzüm çekirdeği tozu faydaları, yüzyıllardan beri kullanılan üzüm meyvesinin besin değeri oldukça yüksektir. Geçmişten günümüze insanların sağlığı üzer...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Kiraz Çekirdeği Yutmak
Çiğ Kabak Çekirdeği
Ayva Çekirdeği Jeli
Çekirdeğin Görevleri
Hurma Çekirdeğinin Faydaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024