{ "title": "Limon Çekirdeği Çimlendirme", "image": "https://www.cekirdek.gen.tr/images/limon-cekirdegi-cimlendirme.jpg", "date": "21.01.2024 00:54:15", "author": "kader aslan", "article": [ { "article": "Limon çekirdeği çimlendirme, Limon narenciye türlerindendir, Ilıman iklim şartları bulunan her bölgede yetişir. Şu an günümüzde Ege ve Akdeniz bölgelerinde daha çok yetiştirilir. Hemen hemen her evin önünde vardır, limon kışın yapraklarını dökmeyen küçük ağaçlardandır. Limon ekşi mayhoş bir bitkidir. Meyve suyu yapımında, yemeklerde kolonya yapımında yer alır, salatalara ekşimsi hoş bir lezzet verir, C vitamini içerir, gribe karşı koruyucudur.

İlkbahar aylarında hafif pembemsi beyaz çiçekler açarak etrafa güzel kokular saçar. Boyları 3-6 metre arası değişir. Yedi veren türleri de bulunur, hemen hemen bütün yıl çiçek açar meyve verir. Limon yumurta biçiminde oval ve uçları sivri, sarı renkli bir meyvedir. Limon sindirim kolaylaştırır, iştah açıcıdır, soğuk algınlığı ve grip, nezle, öksürüğe de oldukça faydası olur, dişleri beyazlatır ve diş etlerini tedavi eder. Mikrop öldürücü etkisi vardır, vücut direncini arttırır, limon günümüzde kimya alanında da kullanılmaktadır.

Limon ağacını yetiştirmek için çekirdeklerinden yararlanırız. Yani limonun tohumu kendi çekirdeklerinden oluşur, çekirdeklerini çimlendirerek fide elde ederiz. Bu işlemi ilk baharda yapmak daha iyi sonuç verir. Limon çekirdeklerini yani tohumlarını üç gün suda bekletip direk toprağa ekebilir veya pamuk arasında çimlenmeye bırakılabilir. Genellikle bahçelere ekip yetiştirmek ve daha çabuk çimlenip fide olmasını sağlamak içi üç gün suda beklettikten sonra tohumların yumuşayan dış kısımlarını soyarak küçük torbalara toprak koyup fazla derin olmamak şartıyla ekilirse işlem kolaylaşmış olur. Limon tohumları biraz geç çimlenir. Ektiğimiz tohumları fazla güneş alan bir yere değil ama bol ışık alan bir yere koymalıyız, sık sık sulama gerekir fakat aşırıya kaçmamalı tohumları çürütebiliriz. Torbalara ektiğimiz tohumları biraz büyüyüp kök verdikten sonra bahçemize ekebiliriz.

Limon fidelerinin büyüyüp bol meyve vermesi için düzenli sulanması ve besin alması gerekir. Bunun için ziraatçılarda limon fideleri ve ağaçları için ilaçlar bulunmaktadır, bit ve böceklerden korumak için kullanmakta yarar vardır. İlkbaharda üst dalları hafif yuvarlak bir biçimce budanmalı aksi halde dallar kırılabilir. Günümüzde limon yetiştirmeyi hobi haline getirenlerde vardır. Bunun için büyük saksılar içinde yetiştirilebilen cinsleri vardır." } ] }