{ "title": "Keçiboynuzu Çekirdeği", "image": "https://www.cekirdek.gen.tr/images/keciboynuzu-cekirdegi.jpg", "date": "20.01.2024 00:25:17", "author": "erhan aydar", "article": [ { "article": "
Keçiboynuzu Çekirdeği: Dünya üzerinde yetişen tüm bitki çiçekleri arasında çekirdeği en sert olan çekirdeklerden bir tanesi de keçiboynuzu çekirdeğidir. Keçiboynuzu çekirdeği diş ile kırılmaya çalışıldığında dişin zarar görebileceğinden hatta kırılabileceğinden dolayı bunu denemek çok yanlış bir davranış olacaktır. Diğer tüm bitkilerin olduğu gibi keçi boynuzu bitkisi de oldukça faydalı bir bitkidir. Keçiboynuzu çok eski dönemlerde sık sık ve fazla tüketilmekte iken günümüzde olması gereken yerde değildir. Faydaları çok fazla olan keçiboynuzu bitkisi akciğerlerde oluşan ödeme, akciğer kanserine, astım ile solunum yollarında meydana gelen hastalıklara fayda sağlamaktadır. Bunun yanı sıra, keçiboynuzu spermlerin hareketlenmesi ve cinsel gücün arttırılması amacı ile de kullanılmaktadır. Ayrıca bu bitki çocuklar içinde oldukça besleyici bir gıdadır ve sık sık tüketilmesi gerekmektedir. Çocuklara tatlı yerine keçiboynuzu verilmesi tavsiye edilmektedir.

Keçiboynuzu Çekirdeği Yapısı ve Kulanım Alanları

Açlık hissini gideren, şeker kullanımı yerine kullanılabilen keçiboynuzu bitkisinin çekirdeği de oldukça ilginçtir. Bir adet keçiboynuzu çekirdeği 0,2 gram ağırlığındadır. Bu ağırlık ölçüsü keçiboynuzunun şekli ya da büyüklüğü fark etmeksizin tüm çekirdeklerinde aynı olmaktadır. Doğadan gelen bir mucize olan keçiboynuzu çekirdeğinin hepsinin ağırlığı eşittir. Bundan dolayı da keçiboynuzu çekirdeği çok eski zamanlarda ağırlık birimi olarak kullanılmıştır. O dönemlerde kullanılan ölçüye göre bir dirhem on altı keçiboynuzu çekirdeği ile eşittir. Günümüzdeki ağırlık birimi ölçülerine bakıldığında ise keçi boynuzu çekirdeğinin beş tanesi tam olarak bir gramdır. Bunun yanı sıra, bir adet keçiboynuzu tam olarak bir karat eşitliğindedir. Karat kelimesi yunanca bir kelimedir ve keçiboynuzu ile aynı anlamda olan ceratonia kelimesinden gelmektedir.

Ağırlık ölçüsü olarak kullanımının yanı sıra, keçiboynuzu çekirdeği süs eşyaları yapımında da kullanılmaktadır. Tespih yapımı amacıyla da kullanılan keçiboynuzu çekirdekleri ile yapılan birden çok ve her biri ayrı güzel aksesuar süslemeleri de mevcuttur. Bu süslemeler içinde mum süslemeleriyle aynaların çerçevesinde bulunan süslemeler görülmeye değerdir.
" } ] }