{ "title": "Kakao Çekirdeği", "image": "https://www.cekirdek.gen.tr/images/kakao-cekirdegi.jpg", "date": "21.01.2024 15:25:04", "author": "Kenan Erpulat", "article": [ { "article": "
Kakao çekirdeği, ağaçları en verimli olarak 5-6 yıl sonra verir. Bu ağaç tüm yıl boyunca 6 aylık 2 dönemde çiçek açar ve meyve verir. Hasat zamanı toplanan meyveler kendi yarılarak açılır, böylece meyvenin etli kısmına gömülü sayıları 20-40 arası değişen çekirdekler ortaya çıkar. Dış kabuğu soyulurken çekirdeklere zarar verilmemelidir. Değerli kakao çekirdeği meyvenin kabuğundan çıkartılıp, büyük sepetlerde toplanır. Toplanan kakao çekirdekleri 5-7 gün arasında mayalanması için sepetin içerisinde veya yere serilerek kurutma yapılır. Bu işlem sırasında çekirdekleri düzenli olarak karıştırınız. Kakao çekirdeğinin üst kısmında bulunan et kısımları kurutma sırasında mayalanma sonucu kakao çekirdeği koyu kahverengini alır. Kabuktan çıkarılan çekirdekler acılığının kaybolması için bırakılır. Kurutma işleminin çekirdeği için çok önemli, çünkü kurumayan çekirdekler nakliye sırasında veya depoda fark edilmeden çürüyebilirler.

Kakao çekirdeğinin iki temel türü vardır: Forastero Criollo. Forastero kakao kullanımının büyük kısmını kapsayan çekirdekler. Criollo çikolataya fındık çiçek aroması katan ve çok az miktarda üretilebilen bir çekirdektir. Kakao çekirdeklerinin aromalı bir kokuları vardır.

Geçmişte ve bugün oldukça geniş kullanım alanlarına sahiptirler. Kakao çekirdeklerinin öğütülmesi sonucu oluşan kakao macunu; yağ, kakao tozu çikolata gibi ürünlerin imalatında kullanılır. Kakao çekirdeklerinin preslenmesiyle elde edilen kakao yağı ise parfüm ve kozmetik sektörlerinde oldukça geniş bir kullanım alanlarına sahiptir.
" } ] }