{ "title": "Kabak Çekirdeği Yetiştiriciliği", "image": "https://www.cekirdek.gen.tr/images/kabak-cekirdegi-yetistiriciligi.jpg", "date": "19.01.2024 05:10:23", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "Kabak Çekirdeği Yetiştiriciliği, Kabak çekirdeği, ülkemiz tarımsal faaliyetleri açısından önemli bir ekonomik değerdir. Kabak çekirdeğinin elde edilmesi mevsimsel koşullar ve pazar koşullarına göre değişiklik gösterir. Genel olarak ülkemiz de yetiştirilen kabak çekirdeği, iyi yetişebilmesi için hava sıcaklığının yeterli seviyede olması gerekir. Kabak çekirdeği daha çok yazlık kabaktan elde edilir. Ayrıca kabak, yemeklik, kurutmalık ve hayvan yemi olarak değerlendirilir. Ülkemizde yıllık kabak çekirdeği üretimi yaklaşık 30-35 bin ton civarındadır. Bu üretimin üçte biri İç Anadolu bölgesinde üretilmektedir. Kabak çekirdeği genel olarak çerez olarak değerlendirilir. İçeriğinde bulunan zengin vitamin ve mineral, insan bedeninin ihtiyacı olan yüksek besin kaynaklarını oluşturur.

Kabak çekirdeği üretim aşamaları nelerdir?

Çekirdek üretimi için öncelikle kabak tohumu seçimine özen gösterilmelidir. Kabak çekirdeği; türlerine göre bronz, kahverengi, açık kırmızı, sarı, gri, beyaz ve beyaz gri renklerde olup, yuvarlak yassı, oval yassı ve uç kısmına doğru sivri görüntülü ve ince kabukludur. Kabak çekirdeğinin yüz adedi yaklaşık 20-40 gr ağırlığında gelmektedir.

Ekilecek tohum, ekildiğinde yüzde 90 oranında temiz ve çimlenmeye uygun kalitede olmalıdır. Ekilecek kabak çekirdeği tohumları bozulmuş, küflenmiş olmamalı. Normal koşullarda kabak çekirdeğinin uygun saklama koşullarında 3-7 yıl arasında dayanabildiği varsayılarak ekilecek kabak tohumu hazırlanmalıdır.

Kabak çekirdeği elde etmek için en iyi iklim koşulları nelerdir?

Ekilecek tohumun, çimlenmesi için hava sıcaklığının 10 derecenin üzerinde olması gerekir. Kabak ışığı seven bir sebzedir. Soğuk hava kabağın sevmediği hava durumudur. Ekilen ürün soğuk alması ile karşılaşabilir. Kabak yetişkinlik döneminde sıcağı sever. Hava sıcaklığına bağlı olarak özellikle nem olmayan bölgeler de toprak az nemli kalacak şekilde sulanmalıdır.

Kabak çekirdeği ekilecek toprak seçimi

Kabak, kireçli, killi ve ağır topraklar hariç neredeyse geri kalan bütün topraklar da yetişir. Toprağa tohum çekilmeden önce Sünni ve hayvansal gübre kullanılarak mineral yönünden zengin bir hale getirilmelidir. Kabak ekilecek toprak kabak ekmek için yılda bir defa kullanılır. Kabak hasadı yaptıktan sonra başka ürünler ekmek için kullanılabilir. Ekilecek toprak sürüm işlemlerinden sonra ekim işlemine geçilir. Toprak pH dengesi 6 - 7 (Asitikliğe yakın) olmalıdır.

Kabak çekirdeği gübreleme, ekim ve hasat işlemleri

Kabak tohumunun kök kısmının gelişmesi ve tohumun rahat çimlenmesi için tarlanın iyi hazırlanmış olması gereklidir. Tarla sonbahardan sürülerek kış boyunca üzerinden yağışların geçmesi beklenir. Kış bitiminde bir dekar tarlaya bir traktör römorku yanmış hayvan gübresi atılarak, toprağın yumuşaması, havalanması ve rutubet miktarının artması sağlanır. Toprağın gübreden dolayı ısınarak bitkinin daha iyi çıkması sağlanır.

Tohum ekimi ile veya hemen öncesinde dekar başına 7-8 kg. Amonyum Sülfat, 25-35 kg. Aralığında da (Toprağın durumuna göre) Potasyum Nitrat gübresi atılmalıdır. Potasyum ve Fosfor içerikli gübreler ekim yapılmadan önce verilmeli, Azot içerikli gübreler ise ekim işleminden sonra parça parça verilmelidir.

Hava sıcaklığının 15-20 derece olduğu Nisan mayıs aylarında mibzer ile ekim işlemi yapılabilir. Bu işlem de sıra üzeri ekim yapılacağından 50 cm'de bir 4 cm derinliğe bırakılmalıdır. Elle ekim yönteminde ise her ocağa 3-4 tane tohum atılır. Tohumlar iki hafta içinde topraktan çıkar. Kabak 3 yaprak olduğunda yabancı otlardan temizlemek için çapalama işlemi yapılır. Yabani otlardan arındırılır. İlk çapadan 3 hafta sonra yine çapa yapılır. Toprak kurudukça sulama işlemi yapılır. Bitki kabak vermeye başladıktan sonra sonbahara kadar büyümesi sağlanır.

Büyüyen kabaklar sonbaharda toplanır. Bir hafta bekletilir. Kabak hasat makinelerinde çekirdekleri kabak etinden ayrılır. Çekirdekler iki hafta kurumaya bırakılır. Daha sonra çuvallara doldurularak ekonomik değer kazanır.
" } ] }