{ "title": "Hurma Çekirdeği Nasıl Dikilir", "image": "https://www.cekirdek.gen.tr/images/hurma-cekirdegi-nasil-dikilir.jpg", "date": "21.01.2024 07:24:20", "author": "Gülşen boğa", "article": [ { "article": "Hurma çekirdeği nasıl dikilir, çekirdekleri ılık su içerisine bırakarak 24- 48 saat arası beklenmelidir. Çekirdeklerin çimlenmesi için bir plastik kabın içerisine, torf ve hurma çekirdeklerini bir arada koyun ve kapağını kapatın. Bu yapacağınız işlem fideyi güçlendirip sağlıklı olmasını sağlayacaktır. Bırakılan zaman içerisinde çekirdeklerin çimlendiğini göreceksiniz. Çimlenmiş olan hurma çekirdeklerini toprağa alma vakti gelmiştir. Toprağın 5-15 cm'ye kadar altında kalabilecek kadar çimlenmiş olan çekirdekleri dikelim. Büyük saksının altının delik olmasına dikkat edilmelidir. Yaklaşık 10-15 gün içerisinde hurma yaprağını vermeye başlar.

İlk aşamada büyük saksı içinde olan hurma çekirdeği, yaklaşık 6-12 ay arasında güneşten korunmalıdır. Gelişimi için bu aylar arası güneş görmemesi uygundur. Büyüme aşamasına geldiğinde ise güneş ve suyu eksik olmamalıdır. Köklerinin sulandığı zamanlar ise belirli süre su verilmezse susuzluğa alışır. Soğuk havalarda ise hurma bitkisi dayanmaz, yaz aylarını sever.

Kışın ise yaprakları kurur ve dökülür büyümesi gelişmesi, oldukça zahmetli ve sabır olan bir iştir. Hurma bitkilerinin ağaçları odunsu gövdeye sahip olmadıkları için ağaç üzerinde aşı yapılmaz. Hurma çekirdekleri ekildiği zaman bitkileri oluşunca yetişme aşamasında, çiçeklenme oluşur. Bu çiçeklenme zamanı sırasında hurma iki evcikli bitki olarak bilinir. Bunlar dişi ve erkek olarak 2 gruba ayrılır. Hurma ağaçları ayrılsa bile dışarıdan anlaşılmaz. Çiçeklenme zamanları aşamasında ayrılarak belli mesafelerde birbirinden uzaklaştırılır. Yoksa yakın olurlarsa birbirlerini döllerler mesafe farkı olursa elle döllenmesi gerekmektedir.

Hurma ağacı

Hurma çok sevilen bir meyve olarak, günümüzde tüketilen bir meyvedir. Kalın ve dik gövdeye sahiptir. Dallar arasında yetişen hurmalar salkım şeklinde olup yaklaşık 8-9 kg ağırlıklarında hurma taşımaktadır. Yaklaşık her ağaçtan 50-100 kg meyve elde edilir. Hurma ağaçlarının ömrü oldukça uzundur. Yaklaşık 50-60 yıl arasında yaşamaktadır. En verimli yılları ise 15- 30 yıllarıdır. Hurma ağaçları sıcak ve sulu ortamda meyve verirler. Hurma oluşurken ilk 3 aşamada yenmez. Olgunlaştığı dönemlerde toplanarak satışa çıkartılır ve afiyetle yenir.

Hurma kullanıldığı yerler?

Hurma bitki olarak yetiştirilip meyvesinden özünden, ağacı ve yaprağından farklı çeşitlerde faydalanılır. Hurma meyvesi oldukça tatlı ve besleyici olan hurmaların protein değeri oldukça fazladır. Taze olan hurmada ise şeker oranı, kurumuş olan hurmalar ile arasında fark vardır. Kurumuş olan hurma daha fazla şekerlidir. Verimli bir mahsul elde edile bilmesi için, sıcak mevsimlerde yetiştirilmesi gerekir. Hurma üreticileri olarak ırak dünyanın en büyük üreticilerinden biridir. Ayrıca ramazanlarda sofraların baş tacı olarak masalarımızda yer almaktadır. Güney Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilmek üzere satışa çıkartılarak marketlerde ve çerezciler de satılır. Kullanıldığı yerler ise Libya, fas, tunus gibi ülkeler arasında kullanılarak satışa çıkartılır.
" } ] }