{ "title": "Elma Çekirdeği Çimlendirme", "image": "https://www.cekirdek.gen.tr/images/elma-cekirdegi-cimlendirme.jpg", "date": "21.01.2024 05:41:20", "author": "Merve TOK", "article": [ { "article": "Elma Çekirdeği Çimlendirme, Fide yetiştiricilerinin birçok meyve fidelerini çekirdekten yetiştirdikleri bilinir. Bu yöntem özellikle dalından çoğaltılamayan genel meyve ağaçları için kullanılır. Örneğin; elma, erik, kayısı, portakal, limon, şeftali vb. Meyve ağaçları bu yöntemle çoğaltılır.

Elma çekirdeği çimlendirme, olgunlaşmış meyveler cinsine göre ayrılarak toplanılır. Her olgun meyvenin çekirdeği olgunlaşmamış olabilir. Bunu önlemek için dalında olgunluktan çürümeye başlamış meyveler tercih edilmelidir. Çünkü çürüme başlayan meyvelerin dış olgunlaşması bitmiş ve çekirdeği tamamen yetişmiş anlamına gelir. Çekirdeğe zarar vermemeye dikkat edilerek, meyve bıçak yardımı ile kesilip çekirdekler çıkartılır. Temiz bir kapta ya da nemini çekecek bir bez üzerinde çekirdek kurutulmaya bırakılır. Bu işlem çekirdeğin olgunluk safhasını tamamlamak için çok önemlidir. Kurutulmayan çekirdeklerde fire (Çimlenmeme) çok olabilir. Dinlenme süresi boyunca çekirdekler nemden ve güneş ışıklarından korunmalıdırlar. Bunların dışında çekirdeklerin böceklerden de korunulması gerekir. Yenmiş çekirdekler veya ezilmiş çekirdeklerde çimlenme olmaz. Tamamen kuruyup sertleşmiş çekirdekler artık ekim için hazır demektir.

Ekim Alanı Hazırlama

Çimleme ekimi iki farklı yöntemle yapılabilir. Bu yöntemler yere ekme (Seraya) ve torbalama yöntemleri olarak bilinirler.

Yere Ekim Yapma Yöntemi

Topragının özel verimli olmasına dikkat edilmelidir. Çıkacak olan fideler narin olacaklarından toprak taşlarından arındırılmış olmalıdır. Organik gübre (Hayvan gübresi ve bitkilerden yapılan gübreler) ile karıştırılıp yumuşatılan toprağın üzeri tırmık aleti ile eşit bir şekilde düzeltilmelidir. Yüzeyi eşit olmayan ekim yerlerinde, tohumlar (Çekirdekler) eşit su ve gıda alamayabilir. O yüzden ekilecek alanın yapılmasında ince ve bilinçli davranmak çok önemlidir. Hazırlanan ekim yeri her cins çekirdek için ayrı olmalıdır. Çünkü fidelerin gelişmesi çekirdek cinsine göre farklılık gösterebilir. Toprağın üzerine çok sık olmayacak şekilde tohum atılır. Tohumlar arası boşluk yaklaşık 10 cm olmalıdır. Sonrasında üzeri ince bir tabaka toprak ve gübre karışımı ile örtüldükten sonra tazyiksiz su ile iyice sulanır. Alan sera şekline getirilip üzeri çimlenme olana kadar kapalı tutulup belli aralıklarda sulanmalıdır. Çimlenme olduktan sonra bitkinin güneş ihtiyacı için üzeri açılır ve sulama dışında gerek duyulursa ek gübre verilir. Yine bitki haşerelerinden korumak için ilaçlama yapılması gerekmektedir.

Torbaya Ekim Yapma Yöntemi

Diğer yöntemdeki gibi hazırlanan toplak, fide torbalarına yarısını geçecek şekilde doldurulur. Her bir torbaya bir adet çekirdek atılıp geri kalan kısmı toprak ile bir miktar doldurulur. Sıralanıp dik kalmalarına dikkat edilerek bolca sulanır. İki yöntemde de fideler çıkana kadar su vermek, ekili torba ve alanı iklim şartlarına göre korumak çok önemlidir. Çıkan fideler belli bir boya ve belli bir gövde kalınlığına geldikten sonra açık araziye dikilmesi yapılabilir. Fidelerde aşılama, açık alana dikilince ya da torba ve açıkta yetiştiği yerde yapılabilir.
" } ] }