{ "title": "Çiğ Kabak Çekirdeği", "image": "https://www.cekirdek.gen.tr/images/cig-kabak-cekirdegi.jpg", "date": "20.01.2024 16:50:01", "author": "AYŞE YEŞİLCAN", "article": [ { "article": "
Çiğ kabak çekirdeği, Balkabağının içerisinden çıkarılan çekirdeklerin kurutulması ile elde edilen bir tür yemiştir. Kendine özgü bir tadı olan kabak çekirdeği genellikle çerez olarak televizyon karşısında tüketilmektedir. Ev içerisinde ya da dışarıda muhabbetlerin vazgeçilmezleri arsına girmiştir. Pek çok faydası bulunmaktadır. Özellikle sinir sistemi üzerinde faydaları mevcuttur.

Kabak çekirdeği, bakır, çinko ve magnezyum bakımından oldukça zengindir. Çok da abartmamak koşulu ile yani günlük bir avuç kadar kabak çekirdeği sağlığa faydalıdır. Bedende bulunan serbest biçimdeki radikallerle ve mikroplarla savaşmaktadır. Bu savaşma özelliği antioksidan bir yapıda olmasından kaynaklanmaktadır.

Sağladığı faydalarından ziyade lezzeti içinde çok tüketilebilen bir yemiştir. Her yerde rahatlıkla bulunabilecek bir besindir. Maliyet olarak diğer kuruyemişler kadar pahalı olmaması tüketim oranını yükseltmektedir.

Fakat kabak çekirdeğinden gereği faydayı görebilmek için bu çekirdeği çiğ olarak tüketmek gerekmektedir. Yurdumuzda kavrulmuş hali tercih edilmesine rağmen sağlığa faydalı biçimi, doğal yani kavrulmamış halidir. Ülkemizde daha çıtır olması ve çabuk bozulmaması sebebi ile çifte kavrulmuş halleri satılmaktadır. Fakat kavrulmuş haldeki kabak çekirdeğinin tüketimi sağladığı faydaları çok aza indirmektedir. Bu açıdan kabak çekirdeğinin çiğ biçimde tüketilmesi ya da salatalarda yağının kullanılması en doğru kullanım biçimi olacaktır. Yüksek ateşlerde kavrularak lezzeti daha fazla arttırılmaya çalışılan kabak çekirdeğinin, prostat ve idrar kesesine sağladığı faydaları yoğun oranda azalmaktadır.

Kabak çekirdeğinde bulunan tocopherol ve magnezyum kompleksleri, idrar kesinin kas yapısı üzerinde güzel bir geri dönüşüm yaparak, idrar kesisinden dolayı oluşan şikâyetlerden kurtulmaya büyük oranda yardımcı olur.

Çiğ Kabak Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?
Kabak çekirdeğinin bilinen pek bir zararı yoktur. Fakat hamilelik döneminde çok fazla tüketilen kabak çekirdeği hamile bayanların kilo alımına neden olmaktadır.

Kabak çekirdeğinden en yüksek faydayı görebilmek için çerezciler de satılan kavrulmuş kabak çekirdeğini değil de evde pişirilen kabaklardan çıkan çekirdekleri taze olarak tüketmek faydalı olacaktır.
" } ] }