{ "title": "Çekirdek Zarı", "image": "https://www.cekirdek.gen.tr/images/cekirdek-zari.jpg", "date": "21.01.2024 05:50:46", "author": "perihan ateş", "article": [ { "article": "Çekirdek zarı, Hücrelerin yönetim ve katılım merkezi olan vekimyasal bir yapı olup hücre zarına benzerdir. Karyedoka adını alan bu zar çekirdeği sitoplazmadan ayıran lipopro-tein yapısında iki tabakalı bir oluşumdur. Çekirdek hücrenin yönetim ve kontrol mekanizmasını oluşturur ve hücrelerin bölünmesini, büyümesini, onarılmasını ve canlılık faaliyetlerinin devamını sağlar. Stoplazma içerisinde yer alan en büyük yapıdır. Stoplazmadan daha büyük ve koyu renklidir. Bu çekirdek dört kısımdan oluşur. Bunlar;
Çekirdek zarı: Yapısal olarak hücre zarının yapı gibi çift katlı bir yapıdadır. Üzerinde bulunan deliklere por denir ve bunlar sadece hücre zarındaki porlardan daha büyüktür. Hücre bölünmesi esnasında kaybolan bu zarın bölünme işleminden sonra yeniden yapılanması için endoplazmik retikulum ve golgi görevlidir. Çekirdeği sitoplazmadan ayıran katmandır. Dışarıda bulunan zarı endoplazmik retikuluma bağlıdır ve çekirdek zarının üzerinden maddelerin geçmesini sağlayan porlar vardır. Stoplazma ile çekirdek zarı arasında besin alışverişini sağlar.

Çekirdek öz suyu: Özellik olarak sitoplazmaya benzeyen bu yapı içerisinde besinleri ve nükleik asitleri barındırır.

Çekirdekcik: Hücre öz suyunun içerisinde bulunan ve hücre öz suyunu yoğunlaştırarak saydamlaşmasını sağlayan yapıdır. Hücrelerin bölünmesi esnasında eriyerek kaybolur. Bir veya birden fazla olabilir. Yapısının içerisinde RNA kromozomu vardır.

Kromatin iplikler: Çekirdeğin içerisinde ağ şeklindedir. Hücrelerin bölünmesi esnasında kısalır, kıvrılır ve de kalınlaşır. Böylelikle kromozomları oluşturur. Kromozomların yapısının içerisinde DNA asitleri ve proteinleri vardır. Kromozomların içerisinde yer alan ve adına da gen dediğimiz canlıların yapısında bulunan özelliklerini nesilden nesle taşıyandır. Bu sayede insanların üremeleri ile olan bebekler aynı geni taşırlar. Her hücrede çekirdek bulunmaz, buna en güzel örnekte alyuvarlardır. Çekirdeği olmadığı için bölünemez.

Hücre çekirdeği yani nükleus, tanecikli ve lifli bir yapıdadır. Organeller vücut için organ ne ise hücre içinde orgaller odur ve karmaşık yapıdaki ökaryot hücrelerde birçok orgel vardır. Orgeller mikroskobun bulunması ile gözlemlenebilen yapılardır.

Hücrelerin yapılarında bulunan çekirdek sayesinde gelişimi ve ayrışmasını sağlayan bu yapılar insan vücudunun oluşmasındaki en küçük parçacıklarıdır. Çekirdek zarının hücre içerisindeki varlığını araştıran bilim adamları bunları bilimle kanıtlasalar da insan bedeninde hala bilinmeyen birçok yapı ve değişimi vardır.
" } ] }