{ "title": "Çekirdek Yükü", "image": "https://www.cekirdek.gen.tr/images/cekirdek-yuku.jpg", "date": "20.01.2024 07:19:40", "author": "dudu yıldız", "article": [ { "article": "Çekirdek yükü, elementlerin tüm özelliğini gösteren ve en küçük parçası oluşturan atomun yapısında bulunur. Çekirdek hacim olarak küçük olsa da atomun bütün ağırlığı çekirdekten oluşur. Atom çekirdeği ilk olarak 1911 yılında yapılan araştırmalarda keşfedilmiştir. Daha sonra ise atom çekirdeğinin yapısında bulunan proton ve nötronlar 1932 yılında Dmitri Ivanenko ve Werner Heisenberg tarafından yapılan araştırmalarda ortaya konmuştur. Bu modele göre çekirdek proton ve nötronlar oluşmaktadır. Protonlar ve nötranlar ise çekirdeği oluşturmak için çekirdek kuvveti ile birbirlerine bağlandıkları tespit edilmiştir. Ayrıca bu çekirdek kuvveti protonların ve nötronların kendi içlerinde de mevcuttur.

Atomun merkezinde çekirdek, çekirdeğin çevresinde ise elektronlardan oluşur. Çekirdek yapısında protonlar ve nötronlar bulundurur. Protonlar pozitif elektrik yüklü nötronlar ise yüksüz taneciklerdir. Çekirdeğin etrafını saran elektronlar belirli yörüngelerde ve sabit hızlarla hareket eden negatif elektrik yüklü taneciklerdir. Çekirdeği oluşturan proton, atomlar için ayırt edici özellikleri taşır. Bir atomun proton sayısının fazla olması demek elementin diğerlerinden farklı olduğunu gösterir. Ayrıca protonlar elektronların yükünü de dengeler.

Çekirdekte bulunan nötronlar ise yüksüz tanecikler olmasına rağmen protonun ağırlığından daha fazla ağırlığa sahiptirler. Atomun cinsine göre nötron sayıları değişir. Atom kimyasal reaksiyonlara girdiği zaman yalnızca elektron sayısı değişir. Proton ve nötron çekirdekte bulunduğu için sayılarında bir değişme olmaz. Ayrıca çekirdeğindeki proton sayısı atom numarası verir. Protonlar atomun çekirdeğinde bulunan pozitif yüklü tanecikler olduğu için çekirdek yükü olarak da adlandırılır. Proton sayısı atomun sol alt köşesinde gösterilir.

Çekirdek yükü= Proton sayısı = atom numarası.

Örneğin; azot (N) elementinin atom numarası 7'dir. Azotun çekirdek ve proton sayısı da '7' olur.

Atomun çekirdeğinde bulunan proton sayısı ve nötron sayısının toplamı bize kütle numarasını verir.

Kütle numarası=proton sayısı+nötron sayısı.
" } ] }