{ "title": "Çekirdeğin Özellikleri", "image": "https://www.cekirdek.gen.tr/images/cekirdegin-ozellikleri.jpg", "date": "21.01.2024 15:32:43", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Çekirdeğin Özellikleri; Çekirdek hücrenin gelişim, bölünme, onarım ve de yönetim merkezidir. Bu özelliği ile çekirdek, hücrenin adeta beyni gibi düşünülebilir. Genel olarak hücrenin orta kısmında yer alır. Çekirdek içinde canlının genetiksel özelliklerini taşıyan ve kromozom ismi verilen yapılar yer alır. Bazı ilkel olan hücrelerde ise çekirdek bulunmamakla beraber, genetiksel özellikleri taşıyan yapılar sitoplazmada dağınık bir şekilde bulunur. Çekirdekteki genetik bilgileri, hücre bölünmesi ile yeni hücrelere taşınır. Bundan dolayı çekirdek, hücrenin hayatını sürdürebilmesi için kesinlikle gerekli olan bir yapıdır. Çekirdeği çıkarılmış olan hücre, yaşamını devam ettiremez ve bir süre sonra ölür.

Çekirdek zarı çift kata sahiptir. Üzerindeki porlar hücreler, zarındakilerden daha geniş biçimlidir. Çünkü mRNA ve tRNA'ların geçişini sağlamalıdır. Bazen çekirdek zarının dış çevresinde ribozomlar yer alır. Ayrıca çekirdek zarı kromozomların sitoplazmaya dağılıp, bozulmasına engel olur. Hücre bölünürken eriyip, daha sonra kaybolur. Çekirdekçik, kromatin ipliğin yoğunlaşmış halidir. Protein ve RNA yönünden de oldukça zengindir. Hücre bölünmesi sırasında kaybolur, daha sonra yeniden oluşturulur. Çekirdek plazması ise su, nükleotidler, RNA, ATP ve enzimlerden oluşmuştur. Kromatin iplikler, çekirdeğin en önemli olan kısımlarıdır.

Bütün ökaryotik hücrelerde, en az bir tane çekirdek vardır. Çekirdeğin başlıca özellikleri şunlardır;
" } ] }