{ "title": "Çekirdeği Olmayan Hücreler", "image": "https://www.cekirdek.gen.tr/images/cekirdegi-olmayan-hucreler.jpg", "date": "19.01.2024 09:46:18", "author": "erhan aydar", "article": [ { "article": "
Çekirdeği Olmayan Hücreler: Çekirdeği olmayan hücrelere prokaryot hücre adı verilmektedir. Prokaryot hücre gelişmemiştir. Bakteriler, mikoplazmalar, riketsiyalar, aktinomisetler ve mavi yeşil algler çekirdeği olmayan hücreler arasında yer almaktadır.

Çekirdeği olmayan hücreler (Prokaryot Hücre) Yapısı

Çekirdeği olmayan hücrelerde sadece hücrenin içinde farklı görevleri bulunan ribozom organeli yer almakta ve bundan başka organeller yer almamaktadır. Bu hücrelerde sitoplâzma mevcut durumdadır, ancak bu sitoplâzmanın yapısı ökaryot hücre sitoplâzmasının yapısı kadar karmaşık olmamaktadır.

Prokaryot hücreler ilk olarak elektron mikroskopları geliştirildiği zaman ortaya çıkmış ve bu mikroskoplar geliştirilmeden önce hücre yapısının tek tip olduğu düşünülür iken gelişme düzeyleri birbirinden farklı olan prokaryot ile ökaryot hücrelerinin olduğu öğrenilmiştir. Prokaryot yani çekirdeği olmayan, basit yapılı hücrelerin ribozomları bulunmaktadır ve bu sebeple de bu hücreler protein sentezleyebilmektedirler. Bu hücrelerin bir kısmında ise klorofil ile mezozomların olması olasıdır. Buna örnek olarak mavi yeşil algler verilebilmektedir. Bunlar kloroplast organeli sayesinde fotosentez yapabilmektedir. Bu sebepten dolayı da prokaryot hücrelerin yapılarındaki hücreler birtakım organellere sahip olabilmektedir.

Basit yapılı hücrelerin dış katmanının en üstünde hücre çeperi bulunmaktadır ve bunun hemen arka kısmında hücre zarı yer almaktadır. Bu hücre zarı yarı geçirgendir. Çekirdeği olmayan basit yapılı hücrelerde organellerin olmamasından kaynaklı olarak, fotosentez yapma yetisi bulunan basit yapılı hücrelerin klorofil ile fotosentez enzimleri bu hücre zarında yer almaktadır.

Basit yapılı hücrelerin içyapısı belli bir düzende değildir ve bu hücrelerin yapısında yer alan DNA molekülleri de bu sebep ile serbest biçimde yer almaktadır. Çekirdeği olmayan basit yapılı hücrelerde genetik bilgiler, basit yapılı olmayan ökaryot hücrelerdeki ile aynı şekilde DNA ile kodlanmaktadır. Çekirdek çoğalmayı kontrol etmektedir. Basit yapılı, prokaryot hücrelerde bu özellik bulunmadığından dolayı, bu hücrelerde mitoz bölünme görülmemektedir. Basit yapılı hücrelerde sitoplâzmada yer alan ve basit hücre yapısında yer alan tek kromozom, hücrenin bir tarafından diğer tarafına gederek kendini eşlemekte ve bu şekilde hücre bölünmesi de gerçekleşmiş olmaktadır. Basit yapılı hücrelerde kimyasal enerjinin depolanması enerji paketçikleri yani atp olarak yapılmaktadır ve basit yapılı olmayan hücrelerde bu depolama görevi atp ile aynı olan mitokondri zarına benzeyen bir yapı ile gerçekleşmektedir. Bu yapıya hücre zarı adı verilmektedir.
" } ] }